Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия в храм “Св. вмчк Георги”, с. Бистрица, Софийско

295663 scaledНа 10 януари – Неделя след Богоявление бе отслужена тържествена света Литургия в храм "Св. вмчк Георги Победоносец", в с. Бистрица, Софийско.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, йеромонах Силуан, игумен на Бистришкия манастир "Св. Петка", иконом Симеон Иванов, протойерей Костадин Тренев, свещеник Павел Димитров, предстоятел на храма, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение огласиха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и г-н Светослав Цеков. 

Неделното архиерейско служение бе уважено от г-н Николай Гюров, кмет на община Панчарево, г-н Самуил Попов, кмет на с. Бистрица, както и от множество вярващи християни от енорията и околностите.

По време на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в архимандритско достойнство бе офикиран йеромонах Силуан, игумен на манастир "Св. Петка", в с. Бистрица. Той получи това високо отличие за своите достойни трудове в полза на светата обител, за енорийското си служение и най-вече за всеотдайната грижа, която проявява за спасението в Христа на своите духовни чеда. Епископ Поликарп му пожела офикията да му бъде за спасение и духовно поощрение, та да бъде още по-отговорен и по-ревностен в служението. 

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, като говори за изминалите празници и техните духовни послания, чрез които православният християнин поддържа своята богословска трезвост, духовно насърчение и стимул в добродетелния живот.

Епископ Поликарп благодари на предстоятеля на храма за духовната грижа, която полага за своята енория – за вярващите и храмовете, които са му поверени, като му пожела и занапред да е достоен и изряден в служението.

Той поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лека, благословена и спорна нова година, както и взаимните срещи в енорията да бъдат по-чести.

Свещеник Павел Димитров благодари на епископ Поликарп за духовната грижа, която проявява с посещението си в енорията, и благодарейки чрез епископа на Негово Светейшество, изрази готовност да бъде послушен на Църквата и да прави всичко възможно, за да отговори на очакванията на църковното ръководство и вярващите.

IMG00018

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content