Продължете към съдържанието

Празник в столичния храм „Св. апостоли Петър и Павел“

5600026 editedНа 16 януари Православната църква отбелязва Честните вериги на св. ап. Петър – светиня, с която е бил окован първопрестолният апостол. След като Ангел Господен го освободил от веригите по чуден начин, те се пазят от учениците му за благословение, а днес се съхраняват в католическата базилика „Сан Пиетро ин Винколи“ в Рим.

В чест на днешния празник, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. апостоли Петър и Павел“, кв. „Разсадника“. Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а с него съслужиха архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храма, иконом Николай Николов, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в кв. Обеля, протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, протойерей Стоян Димитров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Драгичево, протойерей Костадин Тренев, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, дяконите Антоний и Панталеймон, с помощта и на петима иподякона.

Местни храмови певци се включиха с песнопения на утренята, а литургията бе огласена от храмовия женски хор.

С празнично слово в края на службата епископ Поликарп отправи поздравления и благослов от името на Негово Светейшество патриарх Неофит към духовенството, певците и всички присъстващи, и като припомни чудното освобождаване на св. ап. Петър от тъмницата, владиката призова вярващите: „Всеки един от нас, спомняйки си за това е необходимо да изгради, да извлече в себе си онова духовно послание, чрез което ние като апостолите да се увенчаем с достоен мисионерски, проповеднически живот и да бъдем в своето време и място пример за онези, които са около нас… Всеки един от нас като кръстен в името на Отца и Сина и Светия Дух е пратеник на Бога да проповядва Неговото Евангелие в света… с послушание, със смирение, с духовна ревност“.

С благодарност от името на събралите се в храма духовници и народ отец Кирил поздрави Негово Светейшество патриарх Неофит чрез викарния му епископ Поликарп, като изрази радостта на всички от съвместната архиерейска служба, от молитвите и грижите им за цялата епархия.

След службата бе извършено освещаването на нова придобивка към храма – помощна постройка в неговия двор, както и на празнично ястие, раздадено за здраве и благословение на всички присъстващи.

_5590968_edited

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content