Продължете към съдържанието

Паметта на св. Харалампий бе почетена с архиерейска света Литургия в Горна баня

51872469977 e42d3a0bcf o scaledНа 10 февруари Православната църква почита паметта на св. свещеномъченик Харалампий, епископ Магнезийски.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. Горна баня, беше отслужена архиерейска света Литургия.

Светата Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Марин Стоилов, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. пр. Илия“ в столичния кв. Княжево, свещеник Георги Читалов, предстоятел на храма, дякон Никола Чочев и дякон Димитър Кутлев.

Църковните песнопения бяха изпълнени от д-р Андрей Касабов и църковни певци от столицата.

Поводът за тържественото отбелязване на празника на св. Харалампий в горнобанския храм беше донасянето на свети мощи на светеца в храма.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, храмът се сдоби с частица от светите мощи на св. Харалампий, предоставени от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Троянската и Бачковската свети обители.

Мощехранителницата със светата частица беше внесена тържествено преди светата Литургия от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и поставена в специален проскинитарий за всенародно поклонение и духовна подкрепа на вярващите.

Пред светинята епископ Поликарп прочете и молитва за здраве и благословение на всички.

След светата Литургия, по традиция беше осветен и благословен пчелен мед и хлебни приношения. На всеки богомолец беше подарено малко бурканче с пчелен мед от името на църковното настоятелство.

Празникът в чест на св. Харалампий, отбелязан тържествено в храма на св. Николай в Горна баня, завърши с проповед, която епископ Поликарп отправи към присъстващите християни. Той запозна вярващите с живота, делата и мъченичеството на св. Харалампий и призова вярващите да се стараят според своите сили и възможности да му подражават. Той подтикна църковното изпълнение – всички вярващи, да бъдат радостни и изпълнени със светлина.

Епископът изказа благодарности – на предстоятеля на храма свещеник Георги Читалов за организирането на празника, на свещенослужителите за молитвеното участие в тържеството, на църковните настоятели за подкрепата и помощта в църковните дела, на певците за сладкопението и на народа за отделеното време и любов към св. Харалампий. Той поздрави богомолния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополити Български патриарх Неофит.

Благодарност от името на всички присъстващи към Негово Преосвещенство поднесе свещеник Георги Читалов. Той благодари на епископа за уважението и грижата към енорията и църковното дело.

Епископ Поликарп раздаде нафората и поздрави всички присъстващи на празника лично. Всеки вярващ получи и по една иконичка с образа на св. Харалампий, за благословение и спомен от тържеството.

Преди светата Литургия епископ Поликарп пострига за четец и певец малкия Божи раб Румен. Той ще помага на свещениците в храма в необходимото и потребното, особено богослуженията да протичат благолепно и спокойно.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content