Продължете към съдържанието

Българска църковна делегация посети Вселенската патриаршия

52592328124 7a4f6b4b4f o scaledНа 28 декември българската църковна делегация, която се намира в Истанбул, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия посети центъра на Вселенската патриаршия за празника на Железния храм „Св. архидякон Стефан“.

Делегацията, водена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и включваща:  архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, протойерей Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, бе посрещната в Патриаршията от Негово Високопреосвещенство митрополита на Деркон Апостол.

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, който тези дни се намира в Швейцария, се замества от епитроп, който се определя от патриарха винаги, когато той отсъства. В момента епитроп при отсъствието на Негово Всесветейшество е митрополитът на Деркон Апостол.

На срещата, на която присъстваха и Великият протосингел на Вселенската патриаршия архимандрит Теодорос Меймарис, и йеродякон Епифаний, бяха споделени впечатления от изминалата света Литургия и духовно тържество по отбелязването на храмовия празник на българския Железнен храм „Св. архидякон Стефан“, както и бяха разменени благопожелания за леки и благодатни предстоящи празници. Епископ Поликарп поднесе поздрави и благопожелания към Вселенския патриарх от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, както и поднесе дар на Вселенския патриарх икона с образа на Господ Иисус Христос – „Добрият пастир“. Епископ Поликарп благодари за благословението, което делегацията е получила да посети Константинопол и да почете с присъствието си празника на българския храм.

Бяха разменени братски подаръци и между митрополит Апостол и Белоградчишкия епископ Поликарп.

Епитропът на Вселенския патриарх поднесе поздрави и благопожелания от името на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей към Българския патриарх Неофит.

Българската делегация посети патриаршеския храм във Вселенската патриаршия „Св. вмчк Георги Победоносец“ и се поклони на светините, които се пазят в него.

Впоследствие делегацията посети и храм „Света София“, който в момента е джамия.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content