Продължете към съдържанието

С вечерня и литийно шествие започна честването на св. Георги Софийски Най-нови в столицата

20240525 181556 P7

На 25 май, в навечерието на празника в чест на родения и пострадал мъченически за Христовата вяра в днешната ни столица св. Георги Софийски Най-нови (1505–1530 г.), бе отслужена празнична вечерня с литийно шествие по улиците на града.

Вечерното богослужение в параклиса „Св. мчк Георги Софийски Най-нови“, който се намира в двора на Университетска болница „Александровска“, бе отслужено от иконом Йоан Куков, предстоятел на столичния храм-ротонда „Св. Георги Победоносец, заедно с протойерей Георги Спасов, предстоятел на храм „Св. Петка Самарджийска“, протойерей Радослав Вутов, предстоятел на болничния параклис, и свещеник Иван Иванов.

След вечернята христолюбивият народ, изпълнил болничния параклис, заедно с духовенството се отправи на литийно шествие по улиците на града, предвождано от иконата на светия мъченик, с хоругви и песнопения. Към него се присъединиха протойерей Стоян Димитров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Драгичево, и дякон Петър Василев. Поклонението премина по бул. „Пенчо Славейков“, бул. „Витоша“ и ул. „Съборна“, за да достигне до гроба на св. Георги Софийски Най-нови зад олтара на ротондата „Св. Георги Победоносец“, където бе прочетен акатист на светеца.

Боголюбивият народ се събра след акатиста в храма, където духовенството отслужи чина на петохлебието и празнична утреня.

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Димитър Цонков

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

20240525-184658-M5

Visits: 255

Skip to content