Архиерейски богослужения

На 27 май в старинния митрополитски храм "Св. Петка" - Стара тържествено бе отпразнуван и денят на свещеномъченик Терапонтий Софийски. В храма се намира част от дървото, на което е посечен светият български мъченик.

В празничния ден бе отслужена архиерейска св. Литургия, която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит.

На 26 май честваме свети Георги Софийски Най-нови. В столицата има два храма, които с особена почит отбелязват деня на софийския мъченик.

Единият е параклисът в двора на Александровска болница, който е построен през 2013 г., а другият е ротондата "Св. вмчк Георги". Последният се счита за най-стария архитектурен паметник в София и е особено свързан с този празник, тъй като според свидетелства, в северната му част е бил погребан св. Георги Софийски Най-нови, след като бил обесен от турците и три дни тялото му висяло на бесилото.

Историците се натъкнали на интересни сведения, които говорят, че по време на турското робство вярващите са били допускани от властта да се покланят на гроба на светия мъченик въпреки факта, че храмът бил превърнат в джамия. С голяма тържественост днес празникът бе отбелязан в ротондата "Св. Георги", който го почита като втори храмов празник.

На 25 май, в София тържествено бяха изпратени мощите на светите братя Кирил и Методий, които бяха изложени за всенародно поклонение в продължение на три дни в катедралния митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“.

Сутринта в църквата бе отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир Есфигмен, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, йеромонах Теофил от манастира Есфигмен, храмовото духовенство, во главе с председателя ставрофорен иконом Николай Георгиев, както и свещенослужители на столични храмове.

Вечерта на 24 май, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бе отслужено вечерно богослужение. Край мощите на светите братя Кирил и Методий, които втори ден са изложени за всенародно поклонение в катедралния храм, бе отслужено вечерно богослужение и маслосвет.

Чинопоследованията бяха извършени от храмовото духовенство и гости свещеници: ставрофорен иконом Кирил Попов от храмовото духовенство, иконом Николай Николов, председател на храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля", иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов и протойерей Петър Славов от храмовото духовенство, протойерей Георги Черганов, председател на столичния храм "Св. Йоан Богослов", протойерей Илия Манолов от храм "Св. Наум Охридски", дякон Юлиан Периклиев и дякон Йоан Кръстителски.

С тържествена света литургия, отслужена в катедралния митрополитски храм „Св. Неделя“, започна празникът на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност в столицата – 24 май. В деня, в който отдаваме всенародната си почит към великото дело на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, и който е един от най-светлите български празници, изразяващ желанието на българите за църковна независимост, просвещение и национално въздигане, многобройно духовенство и множество благочестив народ отправиха заедно молитви към Бога, събрани край мощите на светите братя Кирил и Методий, които за първи път идват в България.

На 23 май, в навечерието на празника на българската просвета и култура и славянската писменост, в столичната митрополитска катедрала „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена празнична архиерейска вечерня.

Там, край мощите на св. братя Кирил и Методий, които за първи път идват в България и бяха тържествено бяха посрещнати в София, бе отслужено вечерното последование, предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

За първи път в България пристигнаха мощи на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Те бяха тържествено посрещнати в столицата на централните столични булеварди „Христо Ботев“ и „Александър Стамболийски“, и с литийно шествие бяха донесени до митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

Хоругви, кабанен звън, благоуханен тамян от десет кадилници, многобройно духовенство и боголюбив народ посрещна светинята, поставена в сребърна мощехранителница на прекрасно украсена с пролетни цветя кувуклия.

Тържественото шествие, оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, премина по столичния булевард под звуците на Общинския духов оркестър, гр. Перник, които изпълниха химна на българската просвета „Върви народе възродени“ и др. възрожденски песни. В литията участваха и архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир Есфигмен, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, йеромонах Теофил от манастира Есфигмен, архиерейските наместници на седемте духовни околии, десетки духовници от епархията и от чужбина, както и множество боголюбив народ.

Достигайки катедралния храм, мощите бяха посрещнати от ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храмовото настоятелство, който бе заедно с президента на Република България Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, генералния директор на БТА Кирил Вълчев, както и други държавни лица и посланици на съседни балкански страни.

На 22 май руският храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, подворие на Руския патриарх в София, отбеляза своя храмов празник по Юлиянския календар.

Празникът на небесния покровител на руския храм съвпадна с пета неделя след Пасха – на Самарянката.

По покана на Негово Високопреподобие архимандрит Васиан,  представител на Руския патриарх в София, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В тържественото богослужение съслужиха: архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх в София, протойерей Евгений Павелчук, секретар на Подворието, протойерей Костадин Тренев, протойерей Димитър Тухчиев, свещеник Серафим Желев, дякон Никола Чочев и дякон Александър Морозов.

Църковният хор, под вещото диригентство на г-жа Василена Ченова-Стефанова, изпълниха със забележителна прецизност, благоговение и респект църковните песнопения.

След светата Литургия Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед, в която засегна както неделното евангелско четиво за Самарянката, така и историческото събитие по пренасяне светите мощи на св. Николай от Мир Ликийски в гр. Бари, Италия.

Епископът призова вярващите да вникнат в духовните послания на забележителната среща на Спасителя със Самарянката и да се утвърдят в познание на Христовата любов към човека, на Божията снизходителност към човешките немощи, да прозрат безграничната любов, която има Бог към човешкия род, да станат богослови, като не само със слово, но и на дело се стремят, черпейки от Източника Христос жива вода, самите те да станат извор на жива вода, която служи за добър пример и вдъхновение на хората в съвременния свят за святост, познание, истина и най-вече любов, и вкусили Бога да не ожадняват.

В своята проповед епископ Поликарп припомни на вярващите историческото пренасяне на светите мощи на св. Николай в Бари и вдъхнови вярващите да обичат светеца, да му подражават и духовно да се наслаждават на този безценен дар, който Бог е дал на всички християни за пример и живот, който води към Неговото небесно царство.

Епископ Поликарп благодари на архимандрит Васиан за любезната покана да предстоява празничната света Литургия и да бъде част от духовната общност на руския храм, който тупти в сърцето на София и разпръсва живителни лъчи, благославяйки и утвърждавайки всички в истински Христов живот и благочестие.

Епископът благодари на всички духовници, певци и верен народ, взели участие в неделното богослужение.

От името на храмовото духовенство и верния народ архимандрит Васиан отправи думи на благодарност към Белоградчишкия епископ Поликарп за гостуването и му поднесе комплект архиерейски панагия и кръст. Преди началото на светата Литургия, епископът беше посрещнат в църквата с голям букет червени рози

Негово Преосвещенство епископ Поликарп, благодарейки на всички за молитвата и достойното свидетелство на вярата, отправи към цялото църковно множество топъл поздрав и благословение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Празникът в храма завърши по традиция с отслужването на молебен в криптата на храма, пред гроба на св. Серафим Софийски Чудотворец.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

На 21 май Православната църква почита паметта на светите равноапостолни боговенчани Царе Константин и Елена.

Своят храмов празник тържествено отбеляза новоосветеният храм „Св. св. Константин и Елена“, с. Гара Елин Пелин, край София.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх в София, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Спиридон, игумен на Градешкия манастир, протойерей Серафим Мишев, предстоятел на храма, свещеник Коста Пеев, свещеник Йоан Стефанов, свещеник Цветан Велинов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Серафим Желев.

Църковният клир беше оглавен от г-н Андрей Касабов, като в състава на певците влизаха църковни певци от София и региона.

Светата Литургия бе уважена от г-жа Вяра Вучкова, кмет на с. Гара Елин Пелин.

На 18 май, Преполовение, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Св. Мина“, гр. Кюстендил, беше отслужена празнична архиерейска света Литургия.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, ставрофорен иконом Генади Генадиев, предстоятел на храма, иконом Светослав Григоров, иконом Даниил Хаджийски, протойерей Виктор Мачай, свещеник Тодор Точев, свещеник Иларион Стоянчов, свещеник Мирослав Костов, дякон Никола Чочев, дякон Герасим Йорданов и дякон Георги Тасков.

Клиросното пение оглавиха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и г-н Грисен Чакъри, а песнопенията на светата Литургия изпълниха хористите при храма.

На светата Литургия по повод Преполовение присъства и г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил.