Архиерейски богослужения

На 18 август, когато Православната църква почита успението на св. Йоан Рилски Чудотворец, небесен закрилник на целия български народ, в курортното селище "Паничище" в гр. Сапарева баня, Дупнишка духовна околия, беше отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит светата Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Димитър Айдаров, протойерей Архангел Ваклин, протойерей Радослав Ваклин, протойерей Димитър Филибев, предстоятел на храма, свещеник Георги Гелов, свещеник Венцислав Ангелов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Георги Иванов.

Клиросното пение огласиха свещенослужители от Дупнишка духовна околия.

На 15 август по покана на свещеник Васил Андреев, енорийски свещеник на с. Железница, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп посети с. Железница, Столична община-Район „Панчарево“.

Посещението бе във връзка с това, че денят Успение Богородично е патронен празник на храма и се отбелязва с всенародно тържество – събор.

Епископ Поликарп и придружаващите го: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и г-н Ангел Младенов,  секретар на Софийска митрополия, бяха посрещнати в с. Железница от отец Васил и от г-н Дойчин Сремкин, кмет на селото.

На площада в с. Железница епископ Поликарп отслужи водосвет за здраве и благословение на жителите и гостите на китното село Железница и отправи благослов от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит към всички, като им пожела да бъдат под покрова на Божията Майка и в дните си винаги да чувстват Нейната закрила и милост.

Епископ Поликарп изказа благодарност на отец Васил за любезната покана и най-вече за духовните грижи, които полага за духовното въздигане на верния православен народ, който живее в населеното място. Той благодари на кмета и на народа за топлото посрещане и любов.

Гост на празника на с. Железница бе и г-н Николай Гюров, кмет на СО-Район „Панчарево“, както и представители на различни организации и институции.

След водоосвещението за народа беше подготвена богата фолклорна програма.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

На 15 август, в деня когато Православната църква чества Успение Богородично, в кюстендилския храм „Успение Богородично“ беше отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия беше възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх в София, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храма, протойерей Виктор Мачай, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Георги Тасков.

Църковните песнопения на светата Литургия бяха изпълнени от смесения църковен хор при храма.

Празникът беше уважен от г-н Александър Пандурски, областен управител на област Кюстендил, г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил и от стотици верни чеда на Православната църква.

Преди светата Литургия, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп извърши чина на обновление на храма, след като в продължение на близо единайсет месеца той беше ремонтиран, с отпуснати средства от правителството на г-н Бойко Борисов през 2020 г.

По време на тържественото празнично богослужение за презвитер – свещеник, беше ръкоположен дякон Георги Тасков от гр. Кюстендил, който ще подкрепи с нови сили свещенството в околията и да се труди за духовното въздигане и укрепване на този край.

Епископът пожела на новия свещеник духовни сили, радост в служението и да се утвърди като пример за верния народ.

След светата Литургия обновеният храм беше посетен от г-н Бойко Борисов, който беше тържествено приветстван в храма от епископ Поликарп, който му благодари за щедростта и подкрепата за спасяването на тази велика за гр. Кюстендил светиня.

Епископ Поликарп поздрави г-н Бойко Борисов и му благодари за всичко, което е направил като министър-председател на Република България за подпомагане на църковното-народно дело от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Празникът продължи с водосвет на градския площад, където се проведе празникът „Панагия“.

След водоосвещението епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за Божията майка, за нейното Успение и радостта от това, че тя се удостой да стане майка на целия човешки род. Той призова всички да обърнат своя поглед към нея и да знаят, че винаги когато се обърнат с молитва към нея, тя ще чуе молението им и ще побърза да го изпълни.

Епископът благодари в своето слово на всички отци взели участие в тържествената света Литургия, на всички потрудили се за ремонта на храма и на верния народ, който с особено вълнение показва своята любов към Света Богородица.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

На 14 август, в навечерието на големия празник Успение на Пресвета Богородица, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ беше отслужена тържествена архиерейска вечерня с чина на опелото на Света Богородица.

Празничното богослужение беше оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Иван Иванов, протойерей Петър Славов, свещеник Никола Чочев, свещеник Герасим Йорданов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев, дякон Красимир Пеков, дякон Димитър Кутлев и дякон Игнатий Игнатов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от протодякон Иван Петков, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, д-р Стоян Малинов, г-н Калин Кирилов и г-н Грисен Чакъри.

По време на вечернята, която беше уважена от голямо множество вярващи, Богородичната плащеница бе изнесена в средата на храма, поставена под кувуклията и беше изпълнен чинът на опелото на Божията Майка Света Богородица.

След опелото Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед и говорейки за Пречистата Богородица, призова вярващите да се ръководят от Нейния пример и да се изграждат като достойни чеда на Бога.

Извършено бе и литийно шествие около храма с плащаницата, съпровождана от благочестивото множество. След него плащаницата беше отново поставена в средата на храма за поклонение на верния и благочестив народ, който и на 15 август да може да се благослови от нея.

Епископ Поликарп в края на вечернята поздрави всички присъстващи на богослужението от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лека и благодатна нощ, както и достойно посрещане и отбелязване на празника на Богородичното Успение.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

На 14 август, Предпразненство на Успение Богородично, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Успение Богородично“ на пл. „Ручей“ беше отслужена архиерейска света Литургия.

Архиерейското посещение беше във връзка с отбелязването на храмовия празник на църквата Успение на Пресвета Богородица.

Светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Радослав Трайков, предстоятел на храма, свещеник Иван Генчев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на клира бяха изпълнени от църковни псалти от столицата.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която засегна важни моменти от евангелското четиво. Той напомни на вярващите, че е необходимо всеки православен християнин да се възползва от благодатното евангелско повествование и да изпълни себе си с познанието, че Бог се грижи за онези, които са тръгнали да го следват, дава им пример за подражание и ги окриля чрез изпитанието в силна вяра и доверие в Неговото човеколюбие, милосърдие и любов.

Епископът поздрави всички присъстващи с предстоящия празник Успение Богородично, който е и храмов празник на църквата, и преподавайки им патриаршеския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит им пожела да пребъдат под покрова на Божията Майка и окрилени от Нейния пример, да живеят достойно пред Бога и да бъдат парадигма за всички.

Епископ Поликарп благодари на предстоятеля на храма отец Радослав за организирането на празника и за топлото посрещане, и пожела на него и на неговите събратя достойно и благодатно служение.

На свой ред отец Радослав изказа благодарност на епископа за посещението в енорията и му благодари за грижите и любовта. Той отправи просба епископ Поликарп да предаде любовта, молитвите и благодарността на духовенството и вярващите - на патриарх Неофит, който винаги ги подкрепя и им подпомага в служението и духовния живот.

Празникът в храм „Успение Богородично“ завърши с освещаването на нова църковна придобивка – Неделно училище. Зад храма, след изрядно почистване и ремонт е обособено място, в което ще се извършват уроци и занимания с деца по Православно вероучение.

Епископ Поликарп пожела мястото да се изпълни с деца, които да възрастват в Православната вяра и в Христовите добродетели.

 

Снимки: архимандрит Евтимий

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

На 13 август Православната църква почита паметта на св. преподобни Максим Изповедник.

По този повод в новостроящия се столичен храм „Св. Архидякон Стефан“, в параклиса, който се намира в камбанарията на църквата, посветен на св. Максим Изповедник, беше отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Стефан Стайков, предстоятел на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. Красно село и епархийски съветник, протойерей Иван Иванов, свещеник Васил Асенов, предстоятел на новостроящия се храм, свещеник Лука Китин, енорийски свещеник на кв. Драгалевци, и йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение беше оглавено от г-н Светослав Цеков и г-н Методи Стоилов. Участие в празника на параклиса на св. Максим Изповедник взе и протодякон Иван Петков.

Многобройно множество православни християни уважиха празника на светеца покровител на единствения храм в София, посветен на св. Максим Изповедник.

Преди светата Литургия епископ Поликарп пострига за четци, певци и свещоносци благочестивите Божи раби Божидар, Михаил и Светослав, които ще подпомагат свещениците в техните богослужебни нужди.

Според определената програма, на причастния на светата Литургия беше извършено последованието на Молебния канон към Пресвета Богородица. Това беше последният Молебен канон в София за периода на Богородичния пост.

След тържествената света Литургия епископ Поликарп произнесе проповед и говори за живота, учението и изповедничеството на св. Максим Изповедник. Епископ Поликарп пожела на вярващите да бъдат изпълнени с вярата на св. Максим, с неговите смирение пред Бога, търпение, мъжество и постоянство в духовния живот, богословие и поприще. И най-вече да се оградят с любов по Бога, вярата, Църквата, богословието и стремеж за чистота на вярата  и отстояване на истината, която е Христос – Синът Божии, Богочовекът Иисус.

Епископът благодари на всички, взели участие в архиерейското богослужение: духовенството, църковните певци и верния народ, като им пожела Бог да им въздава за любовта, търпението, постоянството в духовния живот и подпомагането на църковното дело.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи на празничното богослужение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела достойно посрещане на празника Успение Богородично.

След празника, посветен на св. Максим Изповедник, епископ Поликарп извърши чина за поставяне на основен камък за изграждането на храм.

Беше положен основен камък за построяването на храма „Св. Архидякон Стефан“, който след няколко години застой, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, продължава своето изграждане.

 

Снимки: архимандрит Евтимий

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.


 

 

На 12 август, според определената програма, в храм „Покров Богородичен“, гр. Дупница, Дупнишка духовна околия, беше отслужена архиерейска вечерня и бе изпълнен поредният - последен молебен канон към Пресвета Богородица.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, съборното богослужение оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Димитър Айдаров, протойерей Илия Дичев, предстоятел на храма, протойерей Архангел Ваклин, протойерей Димитър Филибев, свещеник Костадин Бошнаков, свещеник Иван Айдаров, свещеник Венцислав Ангелов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение беше изпълнено от свещеник Петър Очков, свещеник Добри Добрев и г-н Грисен Чакъри.

Богородичната молитвена вечер беше уважена от множество верни православни християни.

След вечернята и молебния канон към Пресвета Богородица епископ Поликарп произнесе проповед, в която подчерта важни духовни моменти от живота на Божията Майка и изтъквайки добродетелите, с които Тя се украси, призова вярващите да Й подражават. Епископът пожела на всички достойно посрещане и отбелязване на предстоящия празник Успение Богородично.

Негово Преосвещенство благодари на всички, допринесли за духовното изпълнение на поредното Богородично моление. Той поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост, мир и постоянство в духовния живот.

Благодарност към епископ Поликарп за посещението в гр. Дупница и духовната околия отправи ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на околията. Той поднесе на епископа кошница с плодове, в знак на уважение и почит.

Верният народ с благоговение се поклони пред образа на Света Богородица - "Ширшая небес", която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит се носи на всяко Богородично моление в цялата Епархия.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

На 11 август, според определената програма, в храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Кюстендил, Кюстендилска духовна околия, беше отслужена архиерейска вечерня и бе изпълнен поредният молебен канон към Пресвета Богородица.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, съборното богослужение оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, ставрофорен иконом Генади Генадиев, иконом Светослав Григоров, иконом Данаил Хаджийски, протойерей Виктор Мачай, свещеник Тодор Точев, свещеник Иларион Стоянчов, свещеник Мирослав Костов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Георги Тасков.

Клиросното пение беше изпълнено от църковни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.

На 10 август, според определената програма, в храм „Успение Богородично“, гр. Ихтиман, Ихтиманска духовна околия, беше изпълнен поредният молебен канон към Пресвета Богородица за Богородичния пост.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, съборното богослужение оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, ставрофорен иконом Пламен Димитров, иконом Николай Свещаров, иконом Витали Велков, иконом Антон Апостолов, иконом Лазар Йончев, свещеник Емануил Димитров, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

На 9 август, според определената програма, в храм „Успение Богородично“, гр. Самоков, Самоковска духовна околия беше отслужена архиерейска вечерня и бе изпълнен поредният молебен канон към Пресвета Богородица.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, съборното богослужение оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Михаил Колев, ставрофорен иконом Георги Шопов, иконом Николай Аршинков, протойерей Любомир Мишков, протойерей Емилиян Дамянов, свещеник Любомир Годиняков, свещеник Йордан Мечкаров, свещеник Любомир Славчев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение беше изпълнено от иконом Илиян Алексиев, протойерей Лъчезар Вълков и църковни певци от столицата, ръководени от г-н Светослав Цеков.