Продължете към съдържанието

30 януари, Св. Трисветители – втори храмов празник на храм “Св. св. Кирил и Методий”

1На 30 януари Православната църква чества св. Трисветители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Северният престол на храм „Св. св. Кирил и Методий” (ул. „Г. Вашингтон” № 47) е посветен именно на тези трима свети отци на Църквата, просияли с благоговейния си и свят живот и прославили Троичния Бог с боговдъхновеното си богословие.

Затова на 29 януари 2015 г. с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от 18,00 ч. в храма ще бъде отслужено бдение (Велика вечерня с Утреня) в навечерието на събора на св. Трисветители.

 

2На 30 януари 2015 г. празничната света Литургия ще бъде отслужена от 9,00 ч.

Светите Трисветители се почитат в православния свят като вселенски просветители и покровители на всички богословски училища и духовни школи. С това празнично богослужение енорията при храма отбелязва и своя втори храмов празник. Катехизаторите и катехизираните чрез духовно-просветните и културни дейности при храмовия Енорийски център също тачат своите небесни покровители и ще се включат в предстоящите чествания.

Да се съберем и на вечерното, и на литургийното богослужение, за да възхвалим дивната Троица, Която се прославя в Своите светии и да благодарим на св. Трисветители, по чиито молитви се просвещаваме и спасяваме в Господа.

~~~

Из: Св. Йоан Златоуст (Бес. ХХVI, 3 и 4 върху Деяния)

“Нощта е създадена не за това да я прекарваме изцяло в сън и покой, доказателство за това са занаятчиите, търговците и продавачите. Божията Църква става в полунощ. Ставай и ти, и съзерцавай хора на звездите, това дълбоко безмълвие, тази безкрайна тишина. Преклони се пред провидението на твоя Господ. През нощта душата е по-чиста, по-лека, тя с по-малки усилия се издига нагоре; самата тъмнина и това величаво безмълвие я предразполагат към съзерцание… Каква е била целта на Спасителя, когато Той прекарвал нощите на планината, ако не да ни даде пример за подражание? През нощта растенията изливат благоухание, и твоята душа по-лесно възприема небесната роса. Това, което през деня е изгорено от слънцето, се освежава и оживява през нощта.”

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

Visits: 0

Skip to content