Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит се срещна с представители на Руската православна църква

m17На 13 февруари Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се срещна с делегация на Руската православна църква, която пристигна в София, за да вземе участие в тържествата, посветени на 65-годишнината от блажената кончина на архиепископ Серафим (Соболев, 1881-1950).

Руската делегация бе водена от Саратовски и Волски митрополит Лонгин.

На срещата в патриаршеския дом присъстваха Техни Високопреосвещенства Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Неврокопски митрополит Серафим, Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, главният секретар на Светия Синод на БПЦ – архимандрит Герасим и началникът на отдел «Богослужебен» към Св. Синод архимандрит Дионисий.

 

Негово Светейшество приветства гостите от Русия и изрази радостта си от тяхното посещение. Митрополит Лонгин, който е възпитаник на Духовната академия «Св. Климент Охридски», сподели спомени от годините на богословското си обучение в България, по което време Негово Светейшество патриарх Неофит бе ректор на духовната Алма матер. Руският митрополит разказа на предстоятеля на Българската църква за живота и дейността на Саратовската епархия и отправи любезна покана за посещение на представители на Българската православна църква в поверената му епархия.

По време на срещата бяха обсъдени въпроси за религиозното образование в светските училища и храмовете и бяха разгледани възможностите за обмен на студенти от двете страни.

В края на срещата патриарх Неофит пожела успех при изпълнение на възпоменателните събития за архиепископ Серафим Соболев и като пожела те да станат ежегодни, даде своя благослов на членовете на делегацията, на които бяха поднесени и подаръци.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

{gallery}gallery/14.02.2015b{/gallery}

Visits: 0

Skip to content