Продължете към съдържанието

Руското подворие в София отбеляза 65 години от кончината на архиепископ Серафим Соболев

m16На 13 февруари т. г. честваме Успението на св. Кирил Славянобългарски (това се налага в настоящата година заради съвпадането на Задушница (съботата преди Неделя Месопустна) с деня, когато почитаме успението на светеца) и отбелязваме 65-годишнината от кончината на архиепископ Серафим (Соболев; 1881-1950), чийто гроб се намира в криптата на храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” – “Руската църква”.

По повод годишнината от блажената кончина на архиепископ Серафим настоятелството на Руското подворие в София с благословението на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил организира редица възпоменателни прояви, в които вземат участие и духовници от Руската православна църква.

 

Специално за тържествата в София пристигна делегация от Русия, водена от Негово Високопреосвещенство Саратовски и Волски митрополит Лонгин.

В деня, когато се навършват 65 години от блажената кончина на обичания от българите руски духовник – 13 февруари, в руския храм-подворие «Св. Николай Мирликийски Чудотворец» бе отслужена архиерейска Заупокойна св. литургия. Тя бе възглавена от Саратовски и Волски митрополит Лонгин.

Заедно с него съслужиха Техни Високопреосвещенства Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Неврокопски митрополит Серафим, архимандрит Филип, предстоятел на Руското подворие, руски духовници и митрополитският протодякон Иван Петков.

Молитвено участие в богослужбата взеха Видинският митрополит Дометиан, Великотърновският митрополит Григорий и архимандрит Герасим, главен секретар на Светия Синод на БПЦ.

Сред многобройните присъстващи в храма бяха служители на посолството на Руската федерация у нас, директорът на Руския културно-информационен център, деканът на Богословския факултет към СУ – доц. д-р Ал. Омарчевски и др.

По време на причастния канон с празнично слово към присъстващите се обърна протойерей Кирил Попов. Цялото слово може да прочетете на адрес: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=165053

След края на св. Литургия с поздравително слово към вярващите се обърна митрополит Лонгин, който е възпитаник на Духовната академия «Св. Климент Охридски»: “Бих искал да ви поздравя за деня на блаженопочившия архиепископ Серафим. Мисля, че той, с неговата благословия и днес подкрепя много хора, както руснаци, така и българи. За българите той вероятно отдавна е национален светец… Това е едно невероятно явление в живота на Църквата, когато хората чувстват в непосредствена близост до някой човек уханието на святост…»

В чест на годишнината предстоятелят на храма архимандрит Филип поднесе на всички митрополити графични портрети на архиепископ Серафим и красиви букети с цветя на митрополит Йоан, който в този ден празнува своя рожден ден, също и на протойерей Кирил Попов, който чества имен ден.

След духовното тържество в храма църковното изпълнение, водено от архиереите, се отправи към криптата, където се намира гробът на обичния владика Серафим, за му се поклонят и попросят неговото ходатайство пред Бога.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимките и текста са любезно предоставени от сайта на Българска патриаршия!

Visits: 0

Skip to content