Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на Новогодишния молебен, 1 януари 2016 г., ПКСХП „Св. Александър Невски”

† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваши Преосвещенства,
Ваши Високопреподобия,
досточтими отци, обични в Господа, братя и сестри,

Верни на апостолското наставление да постоянстваме в молитвата полагаме в този ден началото на новолетието с молитва към нашия Господ и Спасител за мирна и благодатна година и с благодарение към Подателя за всички Негови щедрости към нас, за великата Негова милост и божествената Му любов и дълготърпение към целия човешки род. И отново прославяме Божието име, като обръщаме духовния си взор към Небесния престол, откъдето идва „всяко добро даяние и всеки съвършен дар, … слизайки от Отца на светлините” (Иаков 1:17).
Настъпващата днес Нова година да бъде година на нашата още по-силна вяра, още по-крепка надежда и още по-дейна любов към Бога и към нашите ближни! В изпълнение на Божията свята воля и тази година да продължим да сеем от плодовете на правдата, които се сеят „в мир от миротворците” (Иаков 3:18), и така да дадем своя личен принос към Божието дело на земята и Неговата грижа за спасението на света и цялото творение, неизменно помнейки завета на апостола: „Непрестанно се молете. За всичко благодарете; защото такава е спрямо вас волята Божия в Христа Иисуса” (1 Сол. 5:17).
В този първи ден от Новата година честваме паметта на един от най–прославените  светци на Църквата – св. Василий Велики, архиепископ на Кесария Кападокийска, чието слово се разнася и днес по цялата земя и който с живота си, със своето смиреномъдрие, нестяжание и към всички проявяваща се любов и милосърдие, бе истински подражател на нашия Господ, оставяйки ни образец и пример за вярно следване на Христа и съвършен живот според спасителните Му заповеди. Образец и пример, който ни е особено нужен тъкмо днес, когато броят на жадните за Божието слово, на нуждаещите се от дом, от топлина и от човешко отношение става все по-голям.
Затова, възлюбени, нека влезем и в тази Нова година, имайки пред очи примера на Великия Василий, и особено на Господа Иисуса Христа, Който „не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина…” (Мат. 20:28).
И така, като се вдъхновяваме от Образеца на съвършенството, нека в предстоящата година и във всички години от нашия християнски живот, бъдем достойни подражатели и верни ученици на Христа и следовници на Неговия Велик светител.

Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Честита, мирна и от Бога благословена 2016-та година!

Visits: 0

Skip to content