Продължете към съдържанието

СЛОВО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ЗА СВ. БОГОЯВЛЕНИЕ при освещаването на българските бойни знамена

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Уважаеми господин Президент на Република България и върховен главнокомандващ въоръжените сили,

Уважаема госпожо Председател на Народното събрание,

Уважаема госпожо Кмет на София ,

Ваши Преосвещенства,

Уважаеми господин Министър на отбраната,

Уважаеми господин Началник на отбраната,

Уважаеми господа офицери, сержанти и войници,

Ваши Превъзходителства,

Уважаеми представители на българската държавност,

Драги отци, обични в Господа, братя и сестри,

И тази година тържеството на светото Богоявление събира заедно всички нас – духовенство, държавници и войнство на обичната ни Родина, за да отдадем дължимото на стародавната традиция за благославянето на бойните знамена на Българската армия. Нека единството, което показваме днес, бъде нашата най-важна задача и най-насъщна необходимост и през тази година, та, укрепвани от вярата си в Бога, да продължаваме с усърдие вярно да служим на българския народ, като предоставяме всички необходими условия за неговия материален и културен възход, и за неговото все по-високо духовно израстване. Нека свято пазим завещаните ни от великите наши предци традиции, като неизменно се вдъхновяваме от примера и образеца на всички колоси на българския дух и от саможертвата на славното българско войнство, което в хилядолетната история на нашия народ и държава категорично се е доказало не само като надежден стълб на българската държавност, но и като вдъхновен носител на българската духовност!

Вярна на призванието и на дълга си да води и да укрепва духовно поверения ѝ от Бога български народ, нашата Православна църква винаги е благославяла и е имала в молитвеното си застъпничество пред небесния престол особено българското войнство и всички онези, които са избрали и намерили своето призвание в жертвеното служение на своя народ и своята Родина, помнейки, че никой няма по-голяма любов от тази – да положи живота си за своите приятели (срв. Иоан 15:13). Защото такава именно любов ни е завещал и към нея ни е призовал и Господ Иисус Христос, за Когото свети апостол и евангелист Йоан Богослов казва: „Любовта познахме по това, че Той положи за нас душата Си: и ние сме длъжни да полагаме душите си за братята” (1 Иоан. 3:16).

Нека Бог от небесните селения винаги да благоволи над православния български народ и над неговото славно, героично войнство! Нека Божията благославяща десница бъде с вас, като неизменно ви укрепва във вашето служение и във вашия блажен подвиг!

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Амин!

———————————————————————————-

Слово на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит при благославянето на бойните знамена на българската армия на Св. Богоявление, 6 януари 2016 г., площад „Св. Александър Невски”.

Visits: 0

Skip to content