Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит прие ватиканския секретар- кардинал Пиетро Паролин

R1 3296Днес в синодалната палата Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие кардинал Пиетро Паролин- държавен секретар на Ватикана и пръв помощник на папа Франциск.
Визитата на католическия висш духовник в България е по покана на премиера Бойко Борисов и Католическата църква в България и по негово желание се срещна с главата на Българската църква.

Кардинал Паролин бе придружаван от Апостолическия нунции Н. В. Пр. Архиепископ Анселмо Гуидо Пекорари, Н. Пр. Епископ Христо Пройков, Апостолически екзарх в София и представители на Нунциатурата, както и Н. Превъзходителство проф. Кирил Топалов, посланик на Р България при Светия Престол. На официалната визита в Светия Синод  гостите бяха придружени от г-н Емил Велинов,  директор на Дирекция „Вероизповедания” към МС .
От страна на Българска патриаршия взеха участие: Западно и Средно-европейски митрополит Антоний, архимандрит Герасим, главен секретар на Светия Синод на БПЦ – Българска Патриаршия, архимандрит Дионисий, председател на ЦН на ПКСХП „Св. Александър Невски”, стафрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, доц. д-р дякон Иван Иванов от Богословксия факултет при СУ „Св. Клиимент Охридски”.

По време на приема кардинал Паролин изрази надежда, че настоящата среща ще заздрави още повече дипломатическите и междуцърковни отношения, и ще разшири сътрудничеството между Католическата и Православната църкви в областта на социалната и образователната сфери.

Патриарх Неофит благодари за предоставената възможност български православни църковни общини да извършват своя литургичен и духовен живот на територията на Западна и Централна Европа. Той припомни, че добрите отношения между православните християни и католиците в България имат дългогодишна история, и сподели личният си опит като Русенски митрополит в изграждането им.

Митрополит Антоний сподели за  готовността, с която Римо-католическата църква предоставя свои храмове на българските общини зад граница, като уточни, че около 90 процента от храмовете, които ползва Българската Западно и Средно-европейска епархия, са преотстъпени от католическата църква за литургическо ползване от православните. Специална благодарност митрополит Антоний изрази за предоставения на българската църковна община в Рим храм „Сан Паоло ала Регола”, който е с особена историческа важност за Римо-католическата църква, тъй като на това място св. апостол Павел е бил в затвор.

По време на срещата бе повдигнат и въпросът за възможността Българската православна църква да получи частица от мощите на св. Кирил Философ.

Официалната визита приключи с размяната на  подаръци и паметна снимка.

Снимки: Ромео Чолаков

{joomplucat:143 limit=8|columns=3}

Visits: 0

Skip to content