Продължете към съдържанието

Негово Светейшество Българския патриарх Неофит прие и благослови работещите за предпазване на народа от сектите – обновена

dsc 0010На 23 май, понеделник, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие Карпасийския епископ Христофор от Кипърската православна църква, председател на Междуправославната мрежа на инициативите за предпазване от сектите. Епископ Христофор беше придружаван от прот. Темистокъл Хаджийоану от Китийската епархия и г-жа Сократия Периклеус, секретар на междуправославната организация. Високият гост дойде при Светейшия предстоятел на БПЦ заедно с професорите Александър Дворкин, председател на Центъра по религиознание „Свети Ириней Лионски“ в Москва и проф. Иван Ж. Димитров, председател на българския Център за проучване на нови религиозни движения. В края на миналата седмица те заедно бяха взели участие в годишната конференция на Федерацията на европейските центрове за проучване и информация върху сектантството, проведена в София на 20 и 21 май.

От страна на БПЦ в срещата участваха Неврокопският митрополит Серафим, Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, и архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ.
Карпасийският епископ запозна Негово Светейшество с подготовката за предстоящата годишна конференция на междуправославната организация, която по покана на Неврокопския митрополит Серафим ще се проведе в Неврокопска епархия през месец септември. Това е вече деветата международна среща от този род и тя за трети път ще се проведе у нас, което е безспорна оценка за работата, която се върши в България в тази насока, изтъкна епископ Христофор пред Негово Светейшество Патриарх Неофит. Бъдещата конференция отново ще бъде под егидата на Българския патриарх, който не само благослови начинанието, но и насърчи всички, които работят в тази област от пастирското дело на Църквата ни, да не престават да бият тревога за опасностите от тоталитарните секти и гибелните култове.

Снимки: Ангел Младенов

{joomplucat:153 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content