Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит се срещна с представители на еврейската общност в България

Негово Светейшество с участниците в срещатаНа 16 февруари Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски се срещна с представители на еврейската общност в България. Участие в срещата взеха и Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, както и служители на Министерството на външните работи.

В състава на делегацията бяха д-р Александър Оскар – председател на Организация на евреите в България "Шалом", г-жа София Коен – председател на Централния израелтянски духовен съвет, г-н Рав Йоел Ифрах – главен равин на Централната софийска синагога, както и Н.Пр. Пламен Бончев – главен директор на дирекцияя "Глобални въпроси" в МВнР, г-жа Мария Спасова – директор на дирекция "Права на човека" в МВнР и началникът на политическия кабинет на външния министър, г-н Владимир Манолов.
Основна тема на разговора бе делото на Българската православна църква по спасяването на евреите в България и номинацията на БПЦ – Българска патриаршия за Нобелова награда за мир.
„Тук сме, за да заявим категоричното си желание да популяризираме делото на Българската православна църква по спасяването на българските евреи през Втората световна война, както сред широката общественост в България, така и в чужбина, и да изразим огромната благодарност на евреите за смелата безпрецедентна постъпка на Синодалните архиереи от онова време” – заяви г-н Оскар.
„Без искрена вяра, надежда в Бога и любов към ближните е било непосилно да се стои така твърдо и непоколебимо в доброто и Истината в такива трудни времена” – каза в отговор патриарх Неофит и подчерта, че „именно водени от тези християнски добродетели нашите предшественици са извършили това дело, което свързва израелския и българския народ, и ще ги свързва и занапред.”
В хода на разговора бе изтъкнато, че няма друга църква в света, която като цялостна институция така единно, непоколебимо и категорично да е заявила своята позиция в защита на евреите и не само на думи, но и с конкретни дела да е защитила своите еврейски сънародници. „Ние сме отговорни за това светът да узнае за това уникално дело на БПЦ. Да се знае и да се помни как вярата вдъхновява и дава сили да се върши добро и че тя и исконните морални ценности, които проповядва, трябва да ръководят хората в техния живот.” – каза г-н Оскар в заключение.
 
Представители на еврейската общност в България ще вземат участие и в планираното за 18 февруари възпоменание на екзарх Стефан и патриарх Кирил в Бачковския манастир, където са погребани двамата блаженопочивши предстоятели на БПЦ. По покана на патриарх Неофит във Възпоменанието ще участва и посланика на Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан.
Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави Панихидата в памет на Екзарх Стефан и Патриарх Кирил в съслужение с митрополитите от Светия Синод на БПЦ.
 
За повече информация и снимки вижте официалната страница на БПЦ-БП.
 
Текст: Александра Карамихалева, отдел "Връзки с обществеността" на Св. Синод на БПЦ
Снимка: Ангел Карадаков
 
 

Visits: 0

Skip to content