Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит прие иракския посланик

Патриарх Неофит и посланик Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби. Снимка: Ангел КарадаковНа 7 април посланикът на Ирак посети в патриаршеския дом предстоятеля на Българската православна църква патриарх Неофит, за да го запознае с тежката ситуация в Ирак, и за да отправи послание към християните в България, че тероризмът е общ враг за всички независимо от етнос и вяра; че наличието на тероризъм в една държава не я прави терористична, а жертва на тероризма заедно с другите държави; че атентати като тези в Брюксел, Париж и Санкт Петербург в Ирак са ежедневие, отнемат десетки невинни човешки жертви и няма иракско семейство, което да не е пострадало от тероризма и загубило свой близък.

„У нас християни и мюсюлмани живеем в мир и разбирателство. Заедно посрещаме празниците на страната, заедно сме при официални събития, заедно сме в радост и изпитания. Джамията е на метри от тук, главният мюфтия на България нееднократно ме е посещавал и сме разговаряли. Никой не си и помисля да унищожава чужд храм и да посяга на живота и вярата на другия”, това сподели Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по време на разговора си с Негово Превъзходителство Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби, посланик на Република Ирак в страната ни.
Той сподели, че до промените на властта през 2003 г. и последвалите тежки години за Ирак в страната са живеели мирно над 2 милиона християни, „те са наши братя и важна неотменима част от нашата многовековна история и културната ни идентичност, и ние държим, задно с техните храмове, вяра и традиции те да останат част и от бъдещето на страната.” – заключи посланик Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби.
В хода на разговора бе подчертано, че християните в Ирак са известни с тяхната честност и трудолюбие, че са лоялни граждани на страната и добри съграждани за сънародниците си, а мюсюлманите в България са също така лоялни граждани на България и добри съграждани на своите сънародници. Както и, че никоя страна не бива да си позволява намеса във вътрешните работи на друга държава и да посяга на установените междудържавни граници.
„Наш общ стремеж е да живеем в мир и съгласие, и дано Бог ни помага в това наше желание и надежди! – каза патриарх Неофит и пожела на своя гост „при всяка наша среща да сме по-близо с една стъпка до така желания мир в Република Ирак и Близкия Изток!”
 

Visits: 0

Skip to content