Продължете към съдържанието

Патриаршеска св. Литургия за празника на Лозенския манастир „Св. Петър и Павел“

Патриаршеска св. Литургия за празника на Лозенския манастир Св. Петър и ПавелНа 29 юни – денят на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, празничната св. Литургия в Лозенския манастир бе възглавена от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в съслужение с Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай – духовен наставник на светата обител. Заедно с двамата архиереи съслужиха свещенослужители от Софийска епархия – ставрофорен иконом Александър Георгиев, протойерей Иван Плещов, свещеник Захарий Димитров, свещеник Добрин Христов, столичният митрополитски протодякон Иван Петков и дякон Деян Коруноски, а от Пловдивска епархия – протосингелът ставрофорен иконом Тодор Хаджиев, иконом Васил Кашоров и митрополитския протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни с благоговение пловдивският митрополитски хор „Св. апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.
От ранна утрин манастирът бе изпълнен с богомолен народ, дошъл да отправи топли молитви към славните Христови апостоли, които със своята вяра и дела са показали как трябва да живеем, за да бъдем Христови, и как се отдава животът на праведника на Бога. Заедно със сегашната игумения Марина и сестра Варвара, на светата богослужба присъстваше и сестра Вероника, предишната игумения и първа монахиня в светата обител още от 1993 г. Сред гостите беше и един от ктиторите на манастира, носителят на църковния орден „Св. апостол Ерм“ – г-н Петър Манджуков.
По време на свещеническото причащение слово прочете свещеник Захарий Димитров – ефимерий на манастира. „Виждаме, че храмът, в чиито обятия Бог ни е събрал днес, е съвършен образ на благолепието, което трябва да излъчва един православен храм. Но това благолепие не е само за радост на очите ни. То е най-вече да ни подскаже, че в душата ни трябва да цари такава хармония, трябва да цари, ако искаме да стане тя достойно обиталище на Светия Дух. Сторили сме място в нея, място подобаващо за Царя на славата. Защото стопанинът на душата се познава по плодовете ѝ…“, каза отец Захарий, допълвайки: „Обични в Господа братя и сестри, по молитвите на светите апостоли Петър и Павел, нека измолим от всеподателя Бога да дарува щедро Своята благодат над вас и над тази света обител… Пожелавам Христовата благодат да изпълни сърцата на всички вас, така както изпълни душите на Христовите първоапостоли…“
„В тази света обител цари духа на първовърховните апостоли Петър и Павел и ние с дръзновение ще отправяме стъпките си към нея, за да се удостоим с тяхната велика милост и молитвено застъпничество пред Господа Иисуса Христа, за когото те дадоха живота си“, каза Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, като благодари от сърце на всички за общата молитва и подчерта усилията и труда на Високопреосвещения митрополит Николай за изграждането на манастира. 
Многобройни бяха причастниците – както винаги за такъв празник, предшестван от пост. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от софийския митрополитски протодякон Иван Петков.
По традиция след литургията в храма бе отслужен празничен водосвет в двора на светата обител край манастирската чешма. След което сестринството покани в манастирската трапезария всички да вземат участие в апостолския празник, опитвайки благословената храна, приготвена умело по традиция от жителите на с. Лозен.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}Xczk5IT-YSU{/youtube}
{joomplucat:634 limit=52|columns=4}

Visits: 0

Skip to content