Продължете към съдържанието

Приветствие на патриарх Неофит за празника на св. Симеон Самоковски

Негово Светейшество патриарх Неофит (архивна снимка)† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
Уважаеми г-н Президент на Република България,
Уважаеми г-н кмет на гр. Самоков, 
Уважаеми представители на българската държавност, 
Боголюбиви отци, обични в Господа братя и сестри,
 
Свидна за Църквата е паметта на всички, прославили се в изповедничеството на Христовото име и в мъченичеството заради Христа нейни светци. Сред тях видно място заема заема светият Самоковски митрополит и Христов мъченик Симеон, небесен покровител и ходатай пред Господа за този красив наш град, който в миналото си е бил важен митрополитски център и понастоящем съхранява църковното си значение като седалище на една от духовните околии в поверената ни от Господа Софийска епархия.

За Православната ни църква, освен като митрополитски център, Самоков винаги е бил важен и като седалище на едно от първите наши духовни училища – Самоковската семинария, чийто верен приемник е съществуващата и до днес наша Софийска духовна семинария. Особено ценен за Софийска епархия е и Самоковският девически манастир „Покров Богородичен” – вековно място на висок молитвен живот и огнище на духовно просвещение, запазващ и днес важността си като един от главните центрове на духовност и църковност в епархията ни и въобще в Българската православна църква.
Ето защо днес, в деня на светия Божи угодник Симеон, на празника на самоковци, ние сме с вас, за да споделим радостта ви и да отправим архипастирски благослов и най-светли благопожелания към жителите и гостите на града, които днес празнуват и изпросват в молитва от Всеподателя мирни и светли бъднини за град Самоков, за неговото въздигане и благопреуспяване. В този празничен ден вие и вашият прекрасен град сте в нашите мисли и молитви. Радваме се в деня на небесната прослава на светия Самоковски митрополит и мъченик Симеон и молим Бога всякога да благоволи над вас и над цялата ни света Православна църква.
По молитвите на светия Христов мъченик, архиерей на светата Христова Църква и дивен Божи угодник Симеон Самоковски Господ Бог да милва и спасява всички нас! Честит и благословен празник!
 
 
Приветствие на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в деня на успението на св. Симеон Самоковски, празник на гр. Самоков – 21 август 2017 г., Самоков
 
 
 
 
 

Visits: 2

Skip to content