Продължете към съдържанието

Приветствие на патриарх Неофит при откриването на новата учебна година във Военната академия

Патриарх Неофит във Военната академия. Снимка: Весела Игнатова† Н Е О Ф И Т 
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
 
Уважаема госпожо Кмет,
Уважаеми господин Началник на отбраната,
Уважаеми господин Началник на Военна академия,
Уважаеми представители на българската държавност,
Уважаеми господа генерали, офицери и сержанти, 
Уважаеми представители на българската просвета,
Братя и сестри,
Както всяка година, в първия ден на септември – когато светата Православна църква отбелязва началото на новата Църковна година – традицията повелява да бъде поставено начало и на учебните занятия в най-старото ни висше военно училище: нашата славна и високо престижна Военна академия. През настоящата 2017 година, – когато отбелязваме 150 години от кончината на нейния патрон и велик герой на българската свобода Георги Стойков Раковски, – всички ние имаме честта и радостта да се поздравим и с полагането тук на основен камък за изграждането на параклиса „Св. Георги Победоносец” – в памет на нашите воини, участници в Първата световна война, свидни и славни чеда и герои на майка България.

В инициативата за това благословено начинание виждаме ясен знак и свидетелство за нашата будна историческа памет, за почитта ни към нашите славни предшественици и за продължаващата в редиците на българското войнство приемственост и вярност към заветите на нашите деди. Нека този нов Божи дом бъде за слава на героите, а за всички вас вдъхновение за още по-голямо усърдие в овладяването на военната наука, на която сте посветили силите и живота си, в служба на вашия род и Родина. Нека знанията и уменията, които всекидневно се преподават тук от водещи специалисти във военното дело, бъдат всякогашен гарант за държавната ни свобода и независимост, която векове наред е била смело и героично отстоявана от славното ни войнство.
На всички вас – преподаватели, служители и обучаващи се във Военната академия „Георги Стойков Раковски” – всесърдечно благопожелаваме крепко здраве, бодър дух и постоянство в избраното от вас жертвено служение.
По молитвите на светия Христов воин и закрилник на българското войнство Георги Победоносец и на всички Свои светии Бог да дарува милостта Си на всички нас!
 
За много и благословени години!
 
Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит при откриването на новата учебна година във Военна академия „Георги Стойков Раковски”, София, 1 септември 2017 г. (вижте репортаж)
 
 
 

Visits: 0

Skip to content