Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество патриарх Неофит при освещаването на храм „Всех Святих” в Русе

Негово Светейшество патриарх Неофит. Снимка: архив† НЕОФИТ 
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
 
Ваше Високопреосвещенство,
Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,
Уважаеми господин Министър-председател,
Уважаеми госпожи и господа народни представители,
Уважаеми господин Областен управител,
Уважаеми господин Кмет,
Уважаеми представители на русенската общественост,
Обични в Господа братя и сестри,

 
Преди десет години с Божията помощ положихме началото на възстановяването на два важни за Русенската епархия църковни обекта – Басарбовската света обител и храма „Всех святих. 
Светата обител беше завършена окончателно през 2016-та година, а в този час с трепет и дълбоко вълнение съпреживяваме радостта от днешния ден – ден светъл и тържествен, ден на възстановената справедливост и сбъднатите надежди. Русе отново има своя храм, посветен на всички Божии светии – храм, знаков за този обичан град и тази епархия. Храм, който с появата си ознаменува свободата на русенци, като израз на благодарността им към Всеподателя за щедро дарувания им с Освобождението нов живот. Храм, някога разрушен, днес отново възкръсва от руините и гостоприемно разтваря врати за всяка търсеща Бога душа, свидетелствайки за вечната Божия милост към всички нас. Милост и любов, които не познават граници и с които Бог, като любящ наш Небесен Отец всякога ни обгръща, готов да ни приеме в царството Си. 
В днешния ден спомняме съдбата и историята на този Божи дом, които са поука и назидание за всички нас. Нека в този храм отново закипи онзи духовен живот, който някога го е отличавал като дом за молитва и благословение, за утеха, за духовна помощ и за благодарение към Всеподателя за неизказаните Негови щедрости към нас. Нека със своето велелепие храмът „Всех Святих” да свидетелства и за нашата любов към Бога и дълбокото ни покаяние, принесено за сторената някога неправда.
Вседушевно молитствувам за всички ония, които през дългите години на неговото възстановяване се потрудиха за святото и богоугодно дело и допринесоха според силите и възможностите си за градежа и благоукрасата на този свят храм. 
Благодаря на Високопреосвещения Русенски митрополит Наум, чиято грижа направи възможното, щото положеното начало да бъде доведено до успешен край и така да бъдат увенчани молитвите, надеждите и копнежите на поколения русенци, жадували да видят отново въздигнат своя любим молитвен дом. Стореното от всички вас е ярко свидетелство за това, че Православната ни църква е жива, а съвестта ни – будна. То е жива надежда и добър залог за нашето бъдеще – не само като православна общност, но още и като народ, и като държава.
На всички вас – на честното духовенство и на боголюбивото Христово паство в този забележителен град и в цялата богохранима епархия, която завинаги остава в сърцето и в първосветителските ми молитви, благопожелавам крепко здраве, сили, и още много духовно дръзновение и ревност в свидетелството за Христовата църква, която е „църква на живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15). Църква, която устоява на всяко изпитание, защото е изградена и продължава да се гради и до днес „върху основата на апостолите и пророците, имайки Самия Иисуса Христа за краеъгълен камък” (Еф. 2:20).
По застъпничеството на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица, и по молитвите на всички отвека просияли Свои светии Господ Бог да дарува любовта и милостта Си на всички нас!
 
Честит възобновен храм! Честит и благословен празник!
За много и благословени години!
 
 
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит при освещаването на храм „Всех Святих”, 10 септември 2017 г., гр. Русе (вижте репортаж)
 
 

Visits: 0

Skip to content