Продължете към съдържанието

Слово-отговор на патриарх Неофит за рождения му ден

Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, 
Ваши Високопреподобия, Боголюбиви отци,
уважаеми представители на българската държавност,
обични в господа братя и сестри,
 
Светъл и празничен, неделният ден и днес ни събира за прослава на Бога и благодарение за всичките Му щедрости и велика милост към всички нас. В този ден благодарността ни е още по-голяма, тъй като в престолния ни град се освети нов храм, затуптява сърцето на нов Божи дом, полага се началото на нова и благословена енория в богохранимата Софийска епархия. 
Мястото, на което в далечната 1878 г. нашите предшественици въздигат високо светия Кръст, в знак на признателността си към Всеподателя за възвърната ни след вековете на робството свобода, от днес ще бъде място за богослужение и още по-усърдно благодарение, за молитва за нас и нашия град – за нашата все по-просперираща, разхубавяваща се и все по-достойно носеща името на светата Божия Премъдрост, прекрасна столица София.

Да благослови Бог, щото положеното днес начало на същинския богослужебен и молитвен живот на този нов Божи дом да принесе обилен плод. Да благоволи Господ, храмът, който се посвещава на Въздвижението на Честнѝя и животворящ Кръст Господен, да се превърне в желано и търсено място за събиране на християните от този квартал и от целия ни град, които да идват в него за благословение и утеха, в дни на веселие и скръб, всякога търсейки тук Божията благодат и радостта от богообщението.
Грижата за това възлагаме на председателя на храма ставр. ик. Василий Сарян, както и на благоговейните отци Божидар Маринов и Константин Цанков, които всички ние добре познаваме. Те доказаха своята ревност по Божието дело и пастирските си умения в храма при Софийската духовна семинария. Тази грижа е и на всички вас – богомолците, енориашите, вярващите и молещите се в този нов храм, защото без вашето дейно присъствие и участие в живота на тази енория всички техни усилия ще остават напразни. Църквата Христова пребивава в пълнота само там, където всички заедно – клир и миряни, 
под водителството на Светия Дух, вървим по спасителния път към възкръсналия Господ и към Царството Божие.
В деня на освещаването на този храм изказваме специална благодарност към архиереите, украсили с участието и молитвите си настоящото тържество. Благодарим на Високопреосвещените митрополити: Пловдивски Николай, Варненски и Великопреославски Йоан и Врачански Григорий, които в битността си на протосингели и викарни епископи на Софийския митрополит, не пожалиха сили и старания за възвръщането на новоосветения храм в лоното на Софийска епархия. На Преосвещения Велички епископ Сионий, който повече от десетилетие ръководеше Софийската духовна семинария и под чиито архипастирски грижи отците, които ще свещенодействат в този нов храм, израснаха като духовници.
Дължим признателност и благодарност към всички допринесли според силите и възможностите си за градежа и благоукрасата на този велелепен храм. Стореното от тях и техните имена са вече записани на небесата. 
Благодарим и на всички вас – свещенослужителите и Божия народ от богохранимата ни Софийска епархия, които с участието си в празничното богослужение и в извършения чин на освещаването на този дом Божий допринесохте за пълнотата на нашата радост. 
В този празничен ден – Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение, когато светата Църква празнува паметта на Отците от Седмия вселенски събор, в който празнуваме и своя личен празник, всесърдечно благодарим на Всеподателя Бога, любящия ни небесен Отец, в Когото е нашата надежда, за цялата Му любов и милост към нас и към светата ни Българска Православна Църква, на която със съизволението на Своя народ Той ние е поставил за предстоятел и Негов предан и смирен служител!
В този светъл ден изповядваме заедно с Псалмопевеца: „… ще пея Господу през всичкия си живот, ще пея на моя Бог, докле съществувам” (Пс. 103:33), защото Той е „моя крепост и мой щит” и на Него се уповава сърцето ми (Пс. 27:7).
Като благодарим всесърдечно на всички вас за неизменната ви в Господа любов към наше смирение, сърдечно изразена и в поднесеното ни чрез нашия събрат Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, вдъхновено приветствие, молим Бога да пази и укрепва всички, на които Той е поверил своето паство, та, неизменно водени от Духа на истината и на единството, сигурно да направляваме кораба на Българската църква, недокоснат от стихиите на мира сего, като спасително прибежище за всяка вярна на Христа душа!
Сърдечно благодарим и за отправеното ни чрез Високопреподобния архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия поздравление от епархийското ръководство, благочестивия клир и миряните от богодаруваната ни Софийска епархия.
 
Божията любов и Неговата велика милост, силата и победата на Господния Кръст
и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!
 
Честит нов храм „Въздвижение на Честния и животворящ Кръст Господен“! За много и благословени години!
 
 
Слово, прочетено на 15 октомври 2017 г. след поздравленията към Неогово Светейшество за рождения му ден, след освещаването на новия столичен храм „Въздвижение на Честния и животворящ Кръст Господен“ (вижте репортаж).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Слово на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит при освещаването на храма „Въздвижение на светия Кръст Господен”, 15 октомври 2017 г., София
 

Visits: 1

Skip to content