Продължете към съдържанието

Поздравително слово от Св. Синод за рождения ден на патриарх Неофит

Поздравления за Негово Светейшество патриарх Неофит в новоосветения храм Въздвижение на Честния и животворящ Кръст Господен Ваше Светейшество, 
 
Със синовна любов, дълбоко уважение и признателност се обръщаме към Вас, като топло Ви приветстваме и поздравяваме по случай рождения Ви ден – лично от наше име и от името на събратята архиереи, митрополитите от Св. Синод на Православната ни църква, и всесърдечно Ви пожелаваме, както в този светъл ден, така и във всичките дни от Вашия живот и първосветителското Ви служение сред нас да се радвате на крепко здраве и бодър дух, на любовта и уважението, на доверието събратята ни, на всечестния клир и монашеството, и на благочестивия Божи народ на светата ни Църква във Вашето нелеко, но богоблагословено и благодатно патриаршеско служение.

Радостни сме, че във Ваше лице Бог ни е дарил с изряден пастиреначалник: мъдър, всеотдаен и ревностен в делото на служението си, благ и справедлив в управлението на поверения ви свише Божи виноград. На плещите Ви тежи високата чест, но и огромната отговорност да водите и вярно да направлявате кораба на Православната ни църква през стихиите на духовно обърканото време, в което живеем – време на сериозни изпитания за вярата и за църковното съзнание, когато светът около нас все повече се отдалечава от непреходните истини на Христовото евангелие и търси своето избавление от духовната безизходица, в която е попаднал, противейки се на благата Божия воля и на божествения домостроителен план за спасението на човешкия род и на цялото творение.
Вие стоите твърдо на своя пост, вярно следвайки заветите на Господа и на всички наши отци и предшественици, като с богоподражателна любов и дълготърпение отстоявате вярата в Христа Иисуса и с благост сочите на всички единствено верния път към нашето небесно отечество, достолепно облечен в „шлема на спасението и духовния меч, който е Божието слово” (Еф. 6:17).
Такъв Ви помним и Ви познаваме още като ректор на нашата висша богословска школа – Духовната академия „Св. Климент Охридски“, възстановена по Ваше време като факултет на Софийския университет, когато с неподражаема пастирска обич, грижа, благост и търпение напътствахте посветилите се на църковното богословие Ваши студенти, възпитавайки в тях дух на непресторена любов към Бога, на боготърсачеството и искрен стремеж към Божията свята истина и вечната правда, съдържаща се в Неговите свети и спасителни заповеди.
Такъв Ви познавахме и по-късно – като Главен секретар и говорител на Св. Синод в смутното и метежно време на разкола, когато с благост, но и с необходимата твърдост, неизменно отстоявахте каноничния ред в Христовата Църква, заедно с богозаповяданото ѝ единство, и се трудехте ревностно и неуморно за преодоляването на това най-сериозно изпитание пред родната ни Църква в нейната най-нова история.
Такъв винаги ще Ви запомним и като епархийски архиерей от Бога и от Неговия народ избран митрополит на Русенската епархия.
Затова и не бе учудващо обстоятелството, че подир блажената кончина на обичания от всички Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, Божията и народната воля избра тъкмо Вас – да оглавите свещеноначалието на светата ни Църква; че именно Вам се падна Божият жребий да продължите на два пъти прекъсваната, но справедливо възстановена в ново време линия на достойните български патриарси от Средновековието и до днес.
Ваше Светейшество,
В светлия и празничен ден на Вашето рождение, ден, в който имаме и радостта от освещаването на още един храм и свят Божи дом в управляваната от Вас Софийска епархия, Ви уверяме, че в патриаршеското си служение Вие не сте сам, тъй като в лицето на нашите събратя, досточтимите архиереи – членове на Св. Синод, Вие имате и всякога ще имате искрено верни съработници и съслужители, готови всякога да допрат рамо до Вашето и да споделят с Вас Вашите тежести и отговорности по управлението на Православната ни църква. Безспорен и достоен за подчертаване факт е и това, че и като наш патриарх Вие продължавате да се радвате на искрената любов и уважение на всечестния клир, на монашеството и на целия Божи народ във Вашата епархия и в цялата ни света Църква – любов и уважение, които безспорно сте заслужили, и които всеки ден от патриаршеското Ви служение продължавате да печелите с благостта и увереността, с които ни водите по тесния път към Господа и Неговото спасение.
Нека благият и човеколюбив Бог Ви дарува още дълги и благословени години на патриаршеското Ви служение, та направляван от Вас корабът на светата ни Православна църква непоклатимо да продължава движението си през бурите и стихиите на този свят, а всички ние, които се подвизаваме в православната си вяра, неотклонно да Ви следваме в пътя на добродетелите и християнската истина. Нека всемилостивият Бог бди над Вас, над Вашето служение и над цялата ни Църква, която е единственият истински крепител и гарант за бъдещето на благочестивия ни народ – за неговото духовно здраве и просперитет през годините и столетията.
Бог на мира и любовта, Комуто Вие вярно и ревностно служихте и продължавате да служите през целия си живот, благодатта на Светия Дух и общението на светците да бъдат с Вас и с Православната ни Църква вовеки! На многая лета, Светейши владико!
 
Приветствено слово на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан към Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод рождения му ден, 15 октомври 2017 г., София (вижте репортаж)
 
 
 
 
 
 
 

Visits: 1

Skip to content