Продължете към съдържанието

Рождественско телевизионно обръщение на Светейшия Български патриарх Неофит

Рождественско обръщение на Негово Светейшество патриарх Неофит† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА 
СВЕТАТА НИ ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА,
В трепетно очакване на Христовото Рождество, и тази година се прекланяме пред дивното тайнство на Боговъплъщението и в неизразима радост от величието на Божията любов към нас се подготвяме да посрещнем в сърцата и в домовете си Богомладенеца Христа. Възпяваме и прославяме божественото Му смирение и в радостта си се присъединяваме към ангелския хор, който днес възглася: 
„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“ (Лука 2:14).

В тази свята нощ на нашето общо очакване на Рождеството по плът на Божия Син отечески поздравяваме всяко вярващо в Христа Спасителя сърце и молитстваме Божият мир и Неговата безмерна любов да бъдат във всеки наш християнски дом, в Родината ни и далеч от нея. Нека радостта от раждащия се днес заради нас и нашето спасение Госпòд да озари всеки от нас и да ни съпътства в тези светли дни, през всички дни от нашия живот, та в благодатно общение с Него неотклонно да следваме нашия християнски път и като се уподобяваме на Христа, на Неговата жертвена любов и божествено съвършенство, да бъдем и ние верни чеда на Небесния наш Отец и достойни наследници на обещаното ни Небесно Царство.
В дните на Рождество ние, християните, сме призовани към особено внимание не само към нашето най-близко обкръжение, но и към онези, които живеят лишени от топлината на уютния дом, от сладостта на насъщния хляб, от радостта, идваща от човешкото внимание и топла грижа. Ето защо, в дейна изява на нашето християнско звание, не само в този ден, но и във всички наши дни, сме призовани от нашия Госпòд, като истински подражатели на Неговото човеколюбие и жертвоготовност, да оделотворяваме вярата си в дела на любов, милосърдие и благотворителност, помнейки и съвета на Апостола, който казва: „Нека любим не с думи или с език, а с дела и истина!“ (1 Иоан. 3:18).
 
ОБИЧНИ В ГОСПОДА,
Идващият днес в света Госпòд Бог и Спасител Иисус Христос да бъде с всички нас и нашите семейства. Нека чудната светлина на Неговото Рождество огрява с лъчите си домовете и сърцата ни, та сгрявани и просвещавани от нея да горим във вярата и в надеждата, като се утвърждаваме непрестанно във всепобеждаващата Божия любов, която е основа на всяко съвършенство. 
„Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието“.
Благословена нека да бъде и традиционната празнична трапеза на Бъдни вечер, която ни събира в очакването на Божия Син!
Благодатта и мирът на раждащия се Богомладенец да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово
 
 
Излъчено по БНТ и БНР на 24 декември 2017 г., Бъдни вечер
 
{youtube}uYSokWGuoUg{/youtube}
 

Visits: 0

Skip to content