Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се срещна с председателя на Камарата на представителите на Република Кипър Димитрис Силурис

9175Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна днес с председателя на Камарата на представителите на Република Кипър Димитрис Силурис, който е на официално посещение у нас.

Приемът се състоя в сградата на Софийска св. Митрополия, а в него участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия и представители на Република Кипър.

Светейшият патриарх Неофит поздрави г-н Силурис, като подчерта добрите взаимоотношения между Българската православна църква и Кипърската архиепископия. „Поддържаме тесни връзки и взаимоотношения с всички поместни православни църкви, включително с Кипърската архиепископия”, каза патриарх Неофит. Предстоятелят на БПЦ припомни и за срещата с Негово Блаженство архиепископ Хризостом – предстоятел на Кипърската архиепископия, която се състоя на 20 май т.г.

От своя страна Димитрис Силурис благодари за топлия прием, както и за оказаната чест от страна на Негово Светейшество патриарх Неофит. „Общата ни вяра представлява една добра основа, върху която сме градили и продължаваме да градим нашите взаимоотношения. С Вашето благословение, срещите, които проведохме тук и са с насока за задълбочаване на отношенията, се надявам да бъдат доведени до успех. Българите, които живеят и работят в Кипър по нищо не се различават от кипърците, те напротив, са едни от най-добрите работници и кипърците живеят в добри отношения с тях. Те не само обогатяват страната ни, но и духовно ни даряват много неща”, каза г-н Силурис.

По време на срещата бе поставен въпроса и за бъдещо сътрудничество между Софийската духовна семинария и духовните училища в Кипър, както и за изграждане на добри отношения и на академично богословско ниво.

Срещата завърши с благопожелания за бъдещи успехи в работата и служението, както и с надежда за развиване на общи инициативи, които да спомогнат за още по-доброто сътрудничество между България и Кипър.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков – https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=296500

Visits: 0

Skip to content