Продължете към съдържанието

Молебен канон с архиерейска вечерня в столичния храм „Успение Богородично“, пл. Ручей

1100479На 11 август с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в столичния храм „Успение Богородично“ на пл. Ручей се извърши архиерейска вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица.
 
Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Кирил Дидов, протойерей Радослав Трайков, предстоятел на храм "Успение Богородично", протойерей Йордан Илиев от храмовото духовенство, протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на храм "Св. ап. Андрей Първозваний", свещеник Павел Маджаров и свещеник Иван Генчев също от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

 
С молитвени църковни песнопения изпълниха храма софийски клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов, а Молебният канон бе изпълнен антифонно на съвременен български език.
 
По време на вечерната служба в храма за поклонение и благословение на вярващите бе донесена иконата на Света Богородица – „Скоропослушница“, предоставена за архиерейските богослужения от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий.
 
В своята проповед Негово Преосвещенство епископ Поликарп отправи благослов и поздравление към духовниците, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и призова богомолния народ: "Ние всички е необходимо, стоейки пред образа на Света Богородица и Господ Иисус Христос, да вникваме дълбоко в живота ѝ чрез Нейното духовно богатство, което Тя излива над всеки един от нас, да се стремим да променяме себе си, а чрез това да променяме и нашето общество, което от грешно и ветхо да става праведно, ново и свято."
 
Протойерей Радослав Трайков благодари на голямото молитвено множество, изпълнило храма в неделната вечер, на Негово Светейшество, както и на неговия викарен епископ за архиерейското молитвено оглавяване на вечерната богослужба, която изпълни с духовна наслада всички присъстващи.
 
Аудиозапис от проповедта:
Текст и снимки: Пламен Михайлов
 

Visits: 0

Skip to content