Продължете към съдържанието

Игуменска полунощница в Троянската света обител

DSC 0941На 15 август Троянската света обител тържествено влезе в радостта на най-големия си манастирски празник – Успение Богородично.

Празничното богослужение започна още призори с отслужването на т.н. игуменска полунощница. Това е специфично последование, характерно за Троянската св. обител, и е единственото по рода си. То се изпълнява по традиция сутринта на манастирския празник и винаги се предстоява от игумена на обителта.

Негово Преосвещенство Величкият еп. Сионий, игумен на Троянския манастир бе облечен при дверите на съборния манастирски храм с мантия – символ на архиерейската духовна власт, и като влезе тържествено в църквата даде начало на празничната богослужба.

По време на цялото последование той прекадяваше храма и плащаницата, даваше благословение на присъстващия богомолен народ, четеше молитви и благославяше служещите и пеещите.
В края на полунощницата бе извършена лития около храма с Богородичната плащаница – символично траурно шествие с тялото на Божията Майка. Църковното изпълнение отправи в четирите посоки на света прошения за мир, благоденствие и упокоение на отишлите си от този свят наши братя и сестри.

Подобно на траурното шествие с Христовата плащаница на Разпети петък, християните следваха светинята и влизайки отново храма, за да съучастват в утринното последование, минаваха под нея за благословение.

Заради специфичното последование, което се извършва в този ден, манастирското братство от миналата година бе подготвило и издало в книга реда на тази богослужба, което значително разяснява и улеснява изпълнението й.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content