Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия в столичния храм “Св. Николай Софийски”

49903874378 0ae879d295 cНа 17 май Православната църква почита софийския светец св. Николай, известен като св. Николай Нови. В София, на улица „Пиротска“ се намира единственият храм, посветен на софийския светец.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит столичния храм отпразнува храмовия си празник с Архирейска св. Литургия. Тя бе бе възглавена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, храмовото духовенство и шестима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

В края на богослужението с вдъхновено пастирско слово за вярата и за примера на св. Николай Софийски се обърна еп. Поликарп.

"В днешния неделен ден – отбелязваме 5-та Неделя след Възкресение Христово. Евангелският текст ни припомня срещата на Господа със самарянката, с което ни казва, че Христос към всеки благоволи, стига да има чисто сърце. Сведетелства, че Той е живата вода, от която всеки който пие няма да ожаднее никога…

Днес е голям ден за София! Почитаме един от закрилниците на този град. Господ ни дал благодат въз благодат, дал ни е човеци от нашия род, които да ни показват пример на вяра, благочестие и духовна ревност.

Днес почитаме и още български светци – Баташките мъченици, които се пожерваха, на останаха верни на Христос. Честити и благословени сме, че имаме такива застъпници пред Бога, които се молят за нас и ни закрилят.

Нека е честит и благословен днешният празник! Нека по молитвите на св. Николай Софийски, по застъпничеството на св. Баташки мъченици, Бог да пази нашия град и нашата родина! – каза в словото си владиката.

Софийският викарий поздрави предстоятеля на храма ставр. ик. Спас Михайлов, храмовото духовенство, църковното настоятелство и всички, които се трудят в храма, и им благопожела здраве, благодатен успех и преуспяване в делата.

От своя ставр. ик. Спас Спасов, предстоятел на храма приветства владиката и му поднесе красив букет цветя.

Дълго време епископът раздаваше нафора, а вярващите имаха възмооност да се поклонят на  частица от мощите на св. Николай Софийски.

DSCF6774

Текст : Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова – 1, Александър Ангелов – 2

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 1

Skip to content