Продължете към съдържанието

Тържествено бе отбелязана 180 годишнината от освещаването на Сапаревския храм „Св. Георги“, кв. Гюргево

IMG 2411 Copy1 scaled

На 26 май, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп посети гр. Сапарева баня и отслужи Архиерейска св. Литургия в храм „Св. Георги“, който се намира в кв. Гюргево в града. Тази година се навършват 180 г. от освещаването на храма, а в днешния ден почитаме св. Георги Софийски Най-нови.

Храмът отрано бе изпълнен с духовници и боголюбив народ, който с радост очакваше епископското посещение.

Край св. Трапеза заедно с викарния епископ съслужиха ик. Георги Паликарски – архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, ик. Георги Танчев – архиерейски наместник на Санданска духовна околия, протойерей Димитър Недялков, предстоятел на храма, свещенослужители от София и от съседните селища, които са част от Дупнишка духовна околия.

На певницата църковните песнопения бяха изпълнени от софийски духовници, ръководени от свещеник Петър Славов.

Храмът, който е един от старите в града и е с много интересна архитектура. Вкопана е в земята така, както са били построени повечето църкви по време на османското владичество и представлява трикорабна базилика с открит притвор. Уникална е за българските земи по своята вътрешна дървена архитектура. Построена е с камъни и дървета, които първоначално били предназначени за строеж на друг храм. Нейн майстор e строител Цветко от с. Жаблено, Радомирско, което се разбира от надпис върху фронтона на западната страна на храма: „1840 светаго великомученика Георгия, Майстор Цветко от Жаблер, Радомир кааза“. Изографисана e със сложни композиции, които са запазили автентичните си стенописи. Основно през 2006 г. е реставриран притвора като са изрисувани първоначално положените сцени на митарствата и "Страшния съд".

В края на богослужението еп. Поликарп награди с офикия „иконом“ председателя на храма отец Димитър Недялков, който вече 25 години свещенодейства и се грижи за енорията в Сапаревския  кв. Гюргево. След св. Литургията, поради дъждовното време, в храма бе отслужен празничен водосвет.

Към многобройното църковно изпълнение с топло, пастирско слово се обърна еп. Поликарп. Той поздрави множеството и изрази своята радост от общата молитва. Владиката припомни житието на днес чествания св. Георги Софийски Най-нови. Той подчерта, че по неговия пример и ние трябва да проявяваме търпение и търпимост към всеки един, който е до нас.

„Нека по молитвита на св. Георги Софийски Най- нови, Бог да обдари тази енория на кв. Гюргево, на жителите на гр. Сапарева баня и на околностите, със здраве, преуспяване, мир, любов и добродетелен живот!“ – благопожела владиката. Като подчерта повода за архирейското богослужение – 180 години от освещаването на храма, той насърчи църковното изпълнение да пази, съхранява и благоукрасява завещаното от предците, които са отдали своите сили, труд и средства да построят храма и така да съхранят православната вяра и българския род.

Еп. Поликарп преподаде първосветителския благослов на Българския патриарх Неофит и отправи благопожелания на новопроизведения иконом Димитър като му пожела Бог да му дава всичко, което му е потребно и да продължи в здраве и дълголетие да изпълнява пастирските си задължения.

Развълнуван от епископските слова, отец Димитър благодари на владиката от името на събратята си и енорияшите и му поднесе благопожания и дарове.
 

IMG_198 (1)

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова -1, Александър Ангелов – 2

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content