Продължете към съдържанието

Ротондата “Св. Георги” тържествено посрещна новата си духовна придобивка

IMG 1462На 1 септември, когато Църквата отбелязва началото на Църковната нова година, столичната ротонда „Св. Георги“ тържествено посрещна нова духовна придобивка – икона на св. вмчк Георги Победоносец. Тя е изписана като копие на главната светиня на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф“ – т. нар. Фануилска икона на св. Георги.

Ценната икона бе донесена в ротондата с тържествено литийно шествие, което тръгна от храм "Св. Марина", в двора на Софийска света митрополия.

Литията, в която се включиха десетки софийски свещенослужители и миряни, премина по площад "Независимост" покрай Президентството и достигна до храма, където бе отслужена архиерейска празнична вечерня. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска епархия, архимандрит Евтимий и столични духовници.

Множество миряни бяха дошли да посрещнат иконата и да се помолят пред нея.

Църковното предание свързва Фануилската икона на свети Георги със самото основаване на Зографската света обител. Днес иконата е една от най-големите светини на Света Гора. Тя се появява по чудодеен начин в храма след молитва на монасите, основатели на обителта, и така се приема, че Бог разкрива волята Си кой да бъде покровителят на новия манастир в градината на Св. Богородица. Оригиналът на тази древна икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, близо до гр. Лида, родното място на св. Георги.

По време на тържествената вечерня бе отслужено петохлебие, което еп. Поликарп раздаде на вярващите в края на богослужбата за здраве и благословение.

С топло пастирско слово владиката се обърна към богомолния народ и сподели радостта си от новата духовна придобивка на храма. „От днес ние влизаме в новата църковна година… Надеждата на всеки християнин е тя да бъде пълна с благодат. Да бъде изпълнена с молитва, с духовност и така да може всеки да възраства и се доближава до Царството небесно. Нека иконата на св. Георги Победоносец, донесена в този храм, остане за вечни времена. Да благославя всички, които влизат и излизат от него, да бъде молитвен стълб на нашата Митрополия и на верния благочестив народ. Нека бъде опора на нашето христолюбиво войнство, което да черпи сили, мощ и вяра от светеца и да върви достойно в своето служение, а всички ние да имаме радостта от духовното поклонение и бърз отговор на нашите молитви.“ – благопожела владиката. Той благодари на иконом Йоан Куков за грижите, които полага за духовното разкрасяване на храма и преподаде на всички присъстващи патриаршеския благослов на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content