Продължете към съдържанието

Архиeрейска св. Литургия в горнобанския храм “Св. Николай Мирликийски”

IMG 4893 scaledВ неделния ден на 13 декември, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети енорията на храм "Св. Николай Мирликийски", кв. "Горна баня". С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит той отслужи архиерейска св. Литургия. Заедно с него в богослужбата взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, протойерей Дилян Цветков, председател на столичния храм "Св. пр. Илия", протойерей Марин Стоилов, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, свещеник Георги Читалов от храмовото духовенство, митрополитският протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

В края на литургията еп. Поликарп се обърна към многобройното църковно събрание и го поздрави с настъпващите Рождественски дни и отминалия храмов празник, посветен на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Владиката отбеляза, че тази година на 9 май са се навършили 135 години от освещаването на храма.

"Една годишнина, която трябва да отбележим, защото с нея си спомняме за нашите предци, които са се потрудили, подобно на праотците на Църквата, чиято памет си спомняме в този ден – 11-та Неделя след Въздвижение на Честния Кръст Господен. Те са имали желание духовно да се възвисяваме, въздигаме и да придобиваме духовни дарби. В тези благодатни празнични моменти, които се събираме за обща молитва, трябва да се смирим в сърцето си, да слушаме Божието слово и да се наслаждаваме на Неговата духовна трапеза. Трябва да бъдем като тези, които са звани и избрани, а не като онези, които са потърсени от Господа и поради земна суета не са са се отзовали на Неговата покана… Нека осветлим душите си, да изпълним себе си с добродетелност и да знаем, че сме Христови! Да бъдем истински Негови чеда и наследници на Неговите мир и любов. Нека всички заедно да посрещнем Христовото Рождение и да се родим духовно, както ни учи Свещеното Писание –  да станем нови човеци." – настави в словото си епископ Поликарп.

Затрогнат от епископското присъствие и от благолепното служение, отец Марин като председател на храма благодари на владиката и отбеляза, че това присъствие е духовно насърчение за християните в енорията, особено сега, когато са настъпили трудни дни на пандемия, притеснения и униние. Той сърдечно поздрави патриарх Неофит, владиката и всички уважили празничната богослужба, като отправи благопожелания за мирни дни, изпълнени със здраве и благополучие.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content