Продължете към съдържанието

Нов параклис в чест на св. Йоан Рилски бе осветен на Мальовица

13Параклис, който носи името на св. Йоан Рилски Чудотворец, вече е изграден на ски-курорта Мальовица. Хора от местната общност, съвместно със стопаните на курортния комплекс, издигнаха малкия молитвен дом в чест на небесния покровител на българите.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит храмът бе осветен на 29 декември 2020 г. от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян", архимандрит Боян от манастирското братство, както и протойерей Константин Стойчев, и. д. игумен на Пенкьовския манастир "Св. Петка".

„Да съградиш храм е велико дело, защото тези, които са подели тази инициатива, техните имена са записани в Книгата на живота. Онази Книга, която не е подвластна на времето и на събитията, онази Книга, която Сам пише нашият Създател и Творец. Във времена на изпитания през тази година, всички ние имаме нужда от някой, който да ни обединява, някой, който да ни сплотява, някой, който да ни вдъхва надежда и упование в по-добрите бъднини“, каза Негово високопреосвещенство Антоний по време на освещаването на храма. В словото си той посочи, че трябва да сме радостни и честити, че на днешния ден сме тук, за да се преклоним пред този скромен, но величествен по значение параклис.

Той изказа благодарност от името на Светейшия Български патриарх Неофит и на Епархийския съвет. Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний благодари и на дарителите за този голям подарък и жест за всички вярващи българи. "Освещаването на един параклис е общо дело на целия народ“, заяви още той.  

На церемонията по освещаването присъстваха много официални гости, представители на Народното събрание и на местната власт.

След края на освещаването за посетителите бе подготвена и фолклорна програма в чест на Рождественските празници и на тържественото събитие.

Източник: БНР

{gallery}2020-12-29{/gallery}

Visits: 1

Skip to content