Продължете към съдържанието

В митрополитската катедрала “Св. вмчца Неделя” бе отслужен Велик богоявленски водосвет

IMG 8473 scaledНа 5 януари, след отслужването на Василиева св. Литургия, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бе отслужено чинопоследованието на Великия богоявленски водосвет.
В Църквата съществуват два водосвета – велик и малък. Великият водосвет се служи само два пъти в годината – на 5 и на 6 януари, като на 5 януари се освещава вода в храмовете, а на 6 януари – Богоявление, светият Кръст се хвърля в реки, извори, езера и морета и така се освещават и „външните” води.

През тези дни християните вземат от храма богоявленска вода и я носят в домовете си, където я съхраняват и отпиват от нея при телесни и духовни нужди /болест, душевни терзания/.
Светената вода трябва да се пие на гладно, с вяра и молитва. Прието е водата от Великия водосвет да се пази и ползва през цялата година, до следващия празник Богоявление, т. н. Йордановден.
В тези дни е желателно християнските домове да се поръсват с богоявленска вода от свещеник за освещаване на жилището и покъщнината, за благословение на живеещите в него – за здраве, мир, благополучие и духовно преуспяване.
Непосредствено след литургията, в митрополитската катедрала започна чинопоследованието на Великия водосвет. След множеството четения от Свещеното Писание и изпълнение на специални молитви, Преосвещеният епископ Поликарп освети кръстообразно водата, поставена в купел, централно разположен в храма, а двамата архимандрити – Василий и Евтимий, осветиха водата, поставена в купели от двете страни на корабната част.
Владиката поръси с богоявленска вода множеството християни, дошли още в този ден да почетат св. Богоявление и отправи благопожелания.
Той призова над църковното изпълнение Господнята милост и пожела чрез поръсването със светената вода от Великия водосвет Божието благословение да влезе във всеки дом и на всеки да дарува онова, което е потребно за неговото спасение и вечен живот.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content