Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия за Неделя Православна в митрополитската катедрала “Св. Неделя”

51061556138 4e344e8d85 kПървата неделя от Великия пост светата Църква нарича Православна, защото на този ден се почита и паметта на всички борци за Тържеството на Православието. В тази неделя се възпоменава победата, която апостолската света вяра удържа през първите три века над външни врагове – езичници-гонители, а през четвърти, пети, шести, седми и осми ­- над вътрешни врагове ­на Православието – над еретици, изопачаващи Христовото учение, и над разколници, които се домогваха да разделят Църквата, да я отслабят и унищожат. Този празник е учреден през 842 г., след окончателната победа над еретиците-иконоборци на Седмия вселенски събор през 787 г. в град Никея, и на Цариградския поместен събор през 840 година.

В настоящата 2021 година празнуваме Православната Неделя на 21 март. По този особено празничен повод бе отслужена архиерейска св. Литургия в митрополитската катедрала "Св. вмчца Неделя".  С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, ставрофорен иконом Антон Вълчанов, иконом Николай Цурев, свещениците Петър Славов и Харитон Манов, както и четирима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.
Църковните песнопенията бяха прекрасно изпълнени от мъжкия катедрален хор, с диригент проф. протопсалт Мирослав Попсавов.

Дошлите в храма вярващи с осъзната вяра, въздигаха молитва към Бога и светиите и изпълнени с ревност по Божията истина се готвеха за Причастие.

В тази благословена Православна Неделя, след подвизаване през първата седмица на Великия пост, мнозина влязоха в единение с Господа. След литургията духовниците отслужиха молебен за благото и преуспяването на Българската православна църква. По повод големия празник Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи празнично слово към църковното изпълнение и боголюбивия български народ.  В него той каза:

"В този ден, в който отбелязваме победата на иконопочитанието, Църквата се радва и тържествува, защото в същността си иконопочитанието е Христопочитание. Защото в поклонението си пред светите икони – независимо дали те ще са на нашия Господ Иисус Христос, на Неговата света майка или някого от Неговите светци, ние се покланяме пред Самия наш Господ, Който живя сред нас в пълнотата на човешката Си природа, като се уподоби на нас във всичко, освен в греха. Защото почитанието, което отдаваме на светите икони, не е форма на идолопоклонство, както в лукавството си са се опитвали да убедят Църквата христоборците, а продължаващо във времето потвърждаване и утвърждаване на Благата вест, на нечуваната вест, че „когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син (Единороден), Който се роди от жена и се подчини на закона, за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението“ (Гал. 4:4-5).

В това, възлюбени, е цялата същност на нашата вяра, върху утвърждаването на този факт и на тази истина вече две хилядолетия се градят изповедта и животът на Църквата в света. Заради тази вяра в спасителното за нас божествено въплъщение на Бога Слово – на Твореца на света и всичко съществуващо, стотици и хиляди мъченици и изповедници на Негово свято Име са жертвали всичко скъпо, включително и живота си, украсявайки с подвига си трънения Христов венец и въплъщавайки завещаното ни от Господа, Който казва: „Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат; но събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат; защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви“ (Мат. 6:19-21)" – гласи патриаршеското слово и пастирски благопожелава:

"Нека пазим това Православие като най-скъпоценен наш дар свише, като най-скъпо съкровище и единственото истински „потребно“ (Лк. 10:42), защото в Православието и в живота според неговите вечни и спасителни истини е и залогът за възстановеното чрез Христа Иисуса наше богосиновство. По молитвите на Пресвета Богородица, на светите Апостоли и на всички духоносни Отци и светци на Църквата, Господ Бог да милва и спасява всички нас! Честит и благословен празник на Тържеството на светото Православие!"

Текст: Весела Игнатова
Снимки: протойерей Костадин Тренев
Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

https://youtu.be/3hDc_xfzr-E

 

Visits: 2

Skip to content